A Gaude a karnagyok szemével

Szeretnénk még sok éven át megélni és átadni közönségünknek az éneklés örömét, azokat az élményeket, amelyekről karnagyaink így fogalmaznak:

Utassy Ferenc

Trombitaművész, karnagy, az Izlandi Köztársaság tiszteletbeli főkonzulja, aki 2000 és 2018 között állt a Gaude élén

Utassy Ferenc

Utassy Ferenc

Regényes életem egyik legkedvesebb szakasza, amelyben 18 éven át a gödi Gaude karnagya lehettem. Kalandos indíttatás után sodródtam a zenei pálya felé, a Zeneakadémia Nagytermének dobogójáról úgy tűnt, nem is lehet más választásom. Tíz, külhonban eltöltött év bizonyította, hogy a tarisznya értékes útravalóval teli, az itthonról cipelt tudás és tapasztalat minden körülmények között biztosítja a túlélést. Talán szerettem volna többet fürdőzni a világot jelentő deszkák rivaldafényében – sokan vannak, kiknek ennyi sem jutott. Amiből sokat kaptam, az örök újrakezdés szépsége. Egy új évezred hajnalán, miután magyarföldet a nagy egész ismeretében jelölhettem ki újra origónak, egy maroknyi énekelni vágyó gödi fiatalhoz vezérelt a sors, hátha tudunk kezdeni egymással valamit. Ebből a csírából sarjadt a közösség, amely most fennállásának 20. évfordulóját ünnepli. Mert sok van mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb – énekli a Kórus ezer évek óta. A Kórus, melyben az egyén hangja kicsiny és csenevész, de a közösben felmagasztosul. Ahol az egyénnek csak dallamfoszlány jut, de a közösben harmóniává teljesül. Eközben utazik, korszakokon, kultúrákon át, megannyi nyelven fohászkodik, dicsőít és szeret, mert az ember alapvetően jó, a kóruséneklés ehhez nyújt számára segítő kezet.

Földvári Mátyás

Földvári Mátyás a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének-zene-művésztanár, kóruskarnagy-művésztanár szakos hallgatója, aki 2018-tól áll a Gaude élén

Földvári Mátyás

Földvári Mátyás

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy mindössze 19 évesen egy ilyen zenei múlttal rendelkező kórus élére kerülhettem, olyan elismert és tapasztalt karvezető után, mint Utassy Ferenc. Még akkor is hatalmas kihívás ez, ha a klasszikus zene kisgyermekkorom óta része az életemnek, sok énekkar háza táján megfordultam, és a Szent István Zeneművészeti Szakgimnáziumban szerzett érettségim után egyenes út vezetett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hatéves osztatlan tanári képzésére. Az egyetemen számos kiváló művész keze alatt tanulhatok, a kórusvezetés fortélyait mások mellett Horváth Gábortól, dr. Kamp Salamontól, dr. Kutnyánszky Csabától, Cseri Zsófiától és Jobbágy Valértól is alkalmam van elsajátítani. 2019 óta az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöki tisztségét is betöltöm, valamint a vecsési Concerto Harmónia kórust is irányítom. Életem eddigi legmeghatározóbb állomásai tanulmányaim megkezdése a Zeneakadémián és a Gaude karnagyává válás, amely az egyetem számos kórusformáció- jában való éneklés mellett már leendő hivatásom gyakorlását is lehetővé teszi. Mindezt pedig egy olyan értő, szerető, boldog és összetartó közösségben tehetem, ahol az aktuális cél érdekében összeadódnak az energiák és egy-egy sikeres koncert után még biztosabb vagyok benne, hogy nagyszerű pályát választottam. Bár a 2020-as év a világjárvány miatt nem az elképzeléseink szerint alakult, a nehezített körülmények ellenére is tervezzük jubileumi koncertünket. Nagy öröm (Gaude) számomra, hogy Vivaldi Glóriájával és más csodálatos művekkel készülhetünk erre, és remélem, még hosszú éveken át számos ünnepi alkalomra!