A Violin Alapítvány

Az alapítvány célja elsősorban a Gaude Kórus munkájának támogatása, valamint a Dunakeszi-Göd-Fót kistérségben kulturális események megvalósítása.

Mindehhez az alapítvány pályázati munkával, támogatók felkutatásával igyekszik megteremteni a pénzügyi hátteret.

Alapítványunk jogosult a civil szervezeteknek felajánlható SZJA 1% fogadására.
Örömmel vesszük, ha vannak olyan lelkes támogatóink, akik most is arra készülnek, hogy bennünket tiszteljenek meg ezzel a felajánlással! Ígérjük, hogy a befolyt összegek segítségével kultúrát és örömöt viszünk mindazokhoz, akikhez eljutunk.
Vendégszerepléseinket és gödi fellépéseinket a kórus megalakulása óta segíti a Gödi Önkormányzat is, a Violin Alapítvány számára támogatási szerződés keretében folyósított pénzeszközökkel.

A Gaude Kórust támogató Violin Kulturális Alapítvány címe:
2132 Göd, Sződi u. 17.

Számlaszáma: 10700505-43190805-51100005

Adószáma: 18710429-1-13

Kedves Látogatónk, szívesen fogadjuk és köszönjük az Ön támogatását is!

A Violin Alapítvány története

A Violin Alapítványt 2005-ben Kecskés Krisztina kórustag kezdeményezésére hoztuk létre. Az alapítói induló vagyon Murvai Zoltán, a gödi Nemeskéri-Kiss Miklós kúria tulajdonosa nagylelkű adományából jött létre, aki ezt követően éveken keresztül a kúria termeinek és szolgáltatásainak díjtalan rendelkezésre bocsátásával is hozzájárult az alapítvány rendezvényeihez és a Gaude Kórus működéséhez.

Célja elsősorban a Gaude Kórus munkájának támogatása, hogy főleg a Dunakanyarban, de az ország más területein is kulturális eseményeket és karitatív tevékenységeket valósíthasson meg. E célok megvalósulásaként 2006 óta számos Gödön, Sződligeten, Vácott megrendezett kórustalálkozót támogatott az alapítvány, melynek a meghívott magyar énekkarok mellett gyakran Izlandról vagy Európa más országaiból (Németországból, Svájcból, Szlovéniából) érkezett kórusok is a vendégei voltak. Állandó támogatója hagyományos júniusi évadzáró és karácsonyi hangversenyeinek, valamint külföldi utazásainak is.

2007 decemberében az alapítvány megkezdte – mai napig is tartó - karitatív tevékenységét: Violin Koncertek néven olyan programsorozatot indított, amelynek keretében évente egy vagy két alkalommal vendégművészek fellépésével adományokat gyűjt a gödi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat, illetve más rászorulók javára. A Violin Koncerteken fellépett a Misztrál Együttes, a Magyar Állami Operaház művészei: Botos Veronika, Dallos Erika, H. Zováthy Alajos.

2008 júliusában a Gödi Botanikus kertben „Koncert a fák árnyékában” címmel a Dallos Erika – Botos Veronika duó adott kellemes nyáresti kamarakoncertet. 2009. február 18-án jótékonysági gyűjtéssel egybekötött filmvetítésre került sor a Nemeskéri-Kiss kúriában Zsögödi Nagy Imre festőművész életéről, ahol megtisztelte jelenlétével a társaságot Kányádi Sándor költő is. 2012. június 2-án, szintén ezen a helyszínen az alapítvány a Gödi Könyvtárral közös szervezésben Václav Havel-estet szervezett, ahol dokumentumfilm, és az akkor nemrég elhunyt államfő zenei világát bemutató beszélgetés Kovács G. László neves műfordító vezetésével, a Cseh Centrum fővédnöksége alatt valósult meg.

A következő években más szervezők jótékonysági eseményein lépett fel a Gaude Kórus az alapítvány támogatásával (Idősek Otthona, Viktor Speciális Otthon, iskolák, óvodák, nyugdíjas klub), majd a karitatív tevékenység – Vargáné Váczi Edit, Kóréhné Szűcs Mária és Tóthné Barcs Ágnes kórustagok szervezésében – adományok gyűjtésével, összeállításával és észak-magyarországi helyszínre szállításával folytatódott. Az ország leghátrányosabb helyzetű településein (Berettyóújfalu, Szalonna) és Jánosiban (Kárpátalja) - Göd testvértelepülésén- élő gyermekek és családok számára személyesen eljuttatott adományok számos köszönő elismeréssel gazdagították az alapítvány történetét. Ez az adománygyűjtés mind a mai napig folytatódik.

2008-ban és 2009-ben a Violin Alapítvány finanszírozta a Gaude hagyományos kórustáborát a Pomázi Kóruskastélyban, és azóta is minden évben hozzájárul a szeptember első hétvégéjén rendezendő közösségépítő Violin/Gaude „edzőtábor” költségeihez. Kórustáboraink, melyek megalapozzák az egész éves szakmai munkát, elmaradhatatlan eseményei közösségünk életének. Több alkalommal tartottunk évadindító tábort Kemencén és Bánkon, 2019-ben Gyöngyöspatán jártunk. A Covid éveiben ezeket a táborokat hazajárós formában, helyben valósítjuk meg.

A kezdetektől sokat tett az alapítvány ismertté tétele érdekében Pászthy Júlia operaénekesnő, aki 2018-ig látta el a kuratóriumelnöki teendőket is. Köszönjük aktív, támogató munkáját!

Az alapító Murvai Zoltán 2020. október 30-án bekövetkezett halála után az alapító okirat 2021.05.27-én módosításra került. Az alapítói jogokat 2021. július 1. napjától Pásztor Júlia gyakorolja.

2022-ben a Violin Alapítvány a Gaude Kórus izlandi fellépését kívánja segíteni. A kórus első karnagya, Utassy Ferenc az Izlandi Köztársaság magyarországi tiszteletbeli főkonzulja: közreműködésével 2000 óta számos vendég és csoport látogatott el Izlandról Magyarországra, akiknek a Gaude gyakran adott koncertet izlandi repertoárjából. Egy-egy alkalommal 50-60, de előfordult, hogy 400 fős közönség előtt lépett fel az énekkar Ez kb. 4000 fős hallgatóságot jelent, ami Izland lakosságának több mint 1%-a.

2022 őszén első alkalommal nyílik lehetősége a kórusnak, hogy ellátogasson Izlandra és elmélyítse az eddig kialakult zenei kapcsolatot ezzel az izgalmas észak-európai országgal. Az utazás költségeinek megteremtéséért az énekkart támogató Violin Alapítvány több pályázatot írt és adott be, valamint adománygyűjtő hangversenyeket szervez.